Projekt smršavimo zajedno: Reci mi kad je dosta !! by Tamara

Sigurno se pitate što sad ova piše J... Obzirom na  „u boj, u boj„ inicijativu  protiv kila, pripremila sam svima koji se pridružuju kolektivnom mršavljenju jednog gospona koji bi mogao  biti od velike pomoći, barem za početak.


Riječ je o vrlo jednostavnom programu naziva DietOrganizer, uz kojeg će vam biti znatno lakše praćenje dnevnog unosa kalorija (ima naravno još puno mogućnosti, ali najbitnije za svaku uspješnu dijetu je da imate dovoljan deficit a pritom da vam ništa ne fali!). 

Program možete preuzeti ovdje.
Potrebi podaci za logging :
USERNAME:  teretana
PASSWORD: FT48B8NGYP

U ovom postu biti će obrađen samo dio vezan uz hranu! 
Nakon instalacije i unošenja gore navedenog korisničkog imena i lozinke, dobit ćete ovakavo nešto ( u daljnjem tekstu koristiti ću se engleskim nazivima):

Za početak kreirati čete svoj accaunt na način :
USER - NEW
Ključni podaci : Name, Metabolic rate
Opcionalni: Age, Height, Gender, Weist size, Body Fat 

Metabolic rate ili po naški održavanje dobit ćete formulom :
vaša trenutna kilaža * 2,204 * 15 (ovo je neka srednja vrijednost koja odgovara srednje aktivnim ljudima) . Ovaj podatak je krucijalan jer njegovu vrijednost ne bi smjeli prelaziti ukoliko želite da  trud urodi plodom. 

Zatim slijedi malo "dotjerivanje" programa, tj. dodavanje dodatnih kolona. osobno smatram važnima sljedeće :  Calories, Carbohydrate, protein, Fat, Fiber, Sugars.
Ovaj dio ćete edititrati :
EDIT - OPTIONS - FOOD VIEW - i zatim klik na kučice što smatrate da vam je važno (gore je navedeno osobno što mi je bitno).

Što se hrane, moj veliki savjet je da kupujete sve što na sebi ima tablicu nutritivne vrijednosti (za početak), kako biste mogli lakše snaći i zapisati kupljeni proizvod u bazu tablice ukoliko on već ne postoji. 
Uz postojeću bazu namirnica koje se nalaze unutra (koja je zaista velika i opširna) kupljeni proizvod ukoliko ga ne možete naći ubacite na sljedeći način :
FOOD - NEW - QUANTITY ( na kupljenim stvarčicama većinom su kcal tablice za 100 g proizvoda) - NUTRIENT ( u ovaj stupac doslovno prepišete nutriente i njihovu količinu sa tablice u pripadajuću ćeliju) 
Stupac PORTIONS olakšava stvari, pa npr. ako klopate Raffaello : 1 kuglica Raffaella ima 10g, pa će vaša tablica izgledati ovako : 
Nakon unosa namirnica, spremni ste za slaganje jelovnika. Najtoplija preporuka je da isti složite najkasnije dan unaprijed. Najbolje bi bilo odmah na početku složiti za cijeli tjedan i držat se tog jelovnika. Nemojte se zavaravati pa smatrati nebitno upisati ako ste npr. pojele jednu bananu jer npr. jedna banana što se tiče kalorija nije za „staviti pod tepih" ( crveno označeno na slici).

Obzirom da će se jelovnici kad-tad ponoviti , preporuka je spremiti ga kako biste ga drugi puta upotrijebili jednim klikom : 

FOOD - MENUS - NEW 

Ukoliko imate recept za neko jelo njega možete ubaciti :
FOOD - NEW - INGREDIENTS (jednako kao i svaka namirnica posebno, ovdje ih ubacite sve koje su vam potrebne za jelo, količinu, te ćete dobiti koliko kcal / proteina /UH ima vaš recept).

U odjeljku na dnu pod nazivom Quick Summary prikazano će vam biti vaše održavanje i najvažnije deficit za taj dan ( zeleno) . U desnom kutu jedino što se trudite da preporučene vrijednosti pojedinih nutrijenata ne prelaze 100 %, već da ostanu u "zelenom" ( plavo) :

Za kraj jedna dobra tablica nutritivnih vrijednosti (KLIK), koja bi vam mogla biti dobra smjernica što kupiti.


Još jedan dobar program koji radi istu stvar sa više mogućnosti je Crosstrainer, ali na žalost njime se nisam puno bavila, pa ukoliko netko želi probati neka javi dojmove :)

Za sva pitanja stojim na raspolaganju.
Puno sreće od T.B!

O projektu

Zašto ne vjerujem u dijete

Projekt smršavimo zajedno:uputstva

Oznake: , , ,