DIY SERUM PROTIV HIPERPIGMENTACIJA

izvor slike

Na tržištu je raznih proizvoda koji obećavaju uklanjanje hiperpigmentacija vrlo visokih cijena, najčešće-neopravdano. Kupujemo razne "revolucionarne" serume, kreme, mažemo i mažemo a rezultati su mršavi ili nikakvi. Danas Vam donosim recept za učinkovit home made serum koji koriste na tisuće žena i uspješno uklanjaju hiperpigmentacije. Postupku me naučila prijateljica pod nadimkom Estee Lauder koja je za Vas napisala post (klik) o hiperpigmentacijama.
Za razliku od ovog jednostavnog recepta za C serum (klik) čije sastojke možete nabaviti u obližnjoj ljekarni, za serum protiv hiperpigmentacija, morat ćete posegnuti za online narudžbom jer nema svih sastojaka na našem tržištu.

RECEPT:


POSTUPAK:
U 4 ml vode otopiti 1 ml glukozamina što traje oko minutu, dodati 1 ml niacinamida i promiješati. Sve zajedno dodati u aloe vera gel dobro promiješati i pretočiti u bočicu, po mogućnosti s pumpicom.
Postoji i jednostavniji način a to je da se glukozamin i niacinamid u istoj količini (svaki po 1 ml) otope i umiješaju u 20 ml nekog neutralnog seruma (npr Balea Aqua, Vichy Aqualia Thermal, Avene hidratantni i slično).
VAŽNO: Ovo je recept za 5% serum i bitno je da se količina glukozamina i niacinamida ne prekorače! Područje oko očiju izbjegavati.

UČINAK SERUMA je vrlo brzo vidljiv. U kratkom periodu izbjeljuje flekice, hiperpigmentacije, i djeluje na akne, kako kod postojećih problema, tako i kao prevencija.

KOMBINIRANJE S OSTALIM PROIZVODIMA: ovakav serum je odličan za sve koji iz nekog  razloga ne podnose AHA kiseline ili retinol i bilo bi najbolje u početku koristiti ga samo s osnovnom hidratantnom i SPF kremom. Međutim, neke osobe koje podnose i ostale sastojke, kombiniraju, što donosi brže i najbolje rezultate. U tom slučaju  kombinirati glikolnu i mliječnu kiselinu svaku drugu večer, dok ovaj serum, koristiti preko dana ispod kreme s visokim SPF. Proizvoda s glikolnom kiselinom postoji zaista veliki izbor na tržištu (najbolji omjer cijene i kvalitete je Biodermin Sebium serum) i takve proizvode  koristiti navečer na suhu i čistu kožu 45 minuta prije hidratantne kreme. 
Kao maksimalan učinak u izbjeljivanju, cjelokupnoj kombinaciji dodaje se i umivanje kojičnim sapunom (klik).

Ovo je dakako najjednostavniji recept, postoje mnogi recepti koji se tiču same izrade krema i losiona u  koje se dodaju glokozamin i niacinamin što je najbolja opcija, ali moja preporuka je takvu izradu prepustiti profesionalcima zato što postoji rizik da nećete pogoditi prave omjere i time poštivati pravila o postotcima.
Jedan od mogućih recepata za kremu s niacinamidom i glucosaminom:


Od 20 ml vode uzme se koji mililitar vode da se otopi niacinamid i glukozamin te  doda u emulziju, koja se napravi tako da se zagrijavaju na pari emulgator, glicerin i aloe vera, te ostatak vode. Ja se osobno nisam upuštala u izradu kreme. Gore opisani serum, mi je čisto dovoljan, ali dobro je znati da se može izraditi i vodena krema bez masne faze koja sadrži vrijedne sastojke za izbjeljivanje.

U svakom slučaju, ovakav serum i kombinacija sastojaka može puno pomoći kod izbjeljivanja postojećih fleka,  kao prevencija flekama, te velikoj pomoći protiv prištića i u prevenciji bora.

ŠTO JE GLUKOZAMIN? U njezi kože posvjetljuje, liječi hiperpigmentacije, smanjuje staračke pjege, poboljšava tonus kože. Koristi se i kao oporavak suncem oštećene kože, te potiče prirodnu proizvodnju hijaluronske kiseline.
ŠTO JE NIACINAMIN, VITAMIN B3? U njezi kože djeluje protuupalno, protiv akni, kontrolira sebum, posvjetljuje, oporavlja suncem oštećenu kožu, sprječava gubitak vode, smanjuje fine linije i poboljšava elastičnost.

Sve sastojke možete naručiti na BulkActives, cijene svih sastojaka zajedno iznose otprilike 200 kn što će Vam potrajati za cca 30 komada seruma, što u konačnici ispada manje od 10 kn po serumu.
Ipak, nismo svi vični DIY receptima, ako ipak kupujete proizvode za posvjetljivanje, izbjeljivanje, elastičnost i prevenciju akni, potražite u popisu ova dva vrijedna sastojka.

Jeste li isprobale već kućne serume protiv hiperpigmentacije? Imate li koji prijedlog istog?

Oznake: , , , , ,