SVE O RETINOLU


izvor slike by Gordana Sermek


Jedan od najmoćnijih sastojaka kada je u pitanju pomlađivanje kože, hiperpigmentacije, akne, ožiljci i bore je definitivno retinol koji je unatoč mnogim novim sastojcima ostao broj jedan i preporučuju ga skoro svi dermatolozi na svijetu. U današnjem postu donosim Vam sve što biste trebali znati o retinolu.


ŠTO JE RETINOL? u užem smislu, retinol je vitamin A, a vrlo često ćete se susresti s nazivima poput RETINOID i RETINOLNA KISELINA pa ti nazivi mogu zbunjivati. Svi potječu iz vitamina A, ali sve što počinje s "retin" ne znači da se radi o istom sastojku. 
 Lanac pretvorbe ide otprilike ovako:
Retinol ( vitamin A ) -----pretvara se u retinaldehid---------koji se pretvara u retinoičnu kiselinu( Tretion).
KAKO RETINOIDI DJELUJU? Naša koža se prirodnim putem obnavlja za 30 dana, retinoidi djeluju tako da se vežu za receptore na stanicama kože i tako skraćuju vrijeme obnove na 20 dana pa površina kože postaje mlađa. Uklanjaju površinski sloj odumrlih stanica kože i povećavaju proizvodnju novih stanica kože i kolagena.
KOJI OBLIK IZABRATI? Retinoidi koji se izdaju na liječnički recept (retinoična kiselina, tretion) o kojem ste mogle čitati na blogu u ovom i ovom postu djeluju bolje i brže od onih koji se mogu kupiti bez recepta, ali to ne znači da da bezreceptni proizvodi nisu djelotvorni. Mnoge kreme na tržištu s retinolom djeluju, samo za njihov učinak treba više vremena i rezultate ne možete očekivati prije 6 do 12 mjeseci. Mnogi proizvođači koriste retinol u svojim proizvodima, a za postizanje maksimalnog učinka važna je odgovarajuća koncetracija. 
Kada kupujete, pripazite da proizvod sadrži 1% retinola i više jer s manjim, teško da će biti rezultata. (ovdje mislim na bezreceptne proizvode). Neki od takvih proizvoda možete pronaći među Avene, Vichy, Roc, Paula's Choice, La Roche Posay itd. i važno je kontinuirano korištenje. Na ovom linku imate korisnu tabelu s jačinom preparata. 
NUS POJAVE RETINOLA:

KORIŠTENJE I PRAVILA KOD UPOTREBE RETINOLA:

AKNE I RETINOL: dermatolozi će vrlo često preporučiti upotrebu retinola u borbi protiv akni i to u najjačem obliku. Proučite kako se takve kreme koriste (klik). Retinol omekšava stanice kože tako da masnoća izlazi na površinu, pa ako uz retinol koristite salicalnu kiselinu, benzoil peroksid pripazite na reakcije. Najbolje je retinol koristiti sam navečer a ostatak njege prebaciti za jutro.
KADA SE NE SMIJE KORISTITI RETINOL?

PRIRODNA ALTERNATIVA RETINOLU? Najpoznatija prirodna alternativa retinolu je ulje ploda divlje ruže jer sadrži retinolnu kiselinu, ali postoje neki sporovi oko postojanja tretinoina u ulju divlje ruže. Prisustvo tretinoina u uljima divljih ruža je upitno. Dok su neki znanstvenici isti pronašli u malim koncentracijama, drugi poriču da ulje sadrži taj oblik vitamina A. Bilo kako bilo, ulje divlje ruže je vrlo djelotvorno  za tretiranje bora, ožiljaka, opeklina, oštećene kože i upalnih bolesti kože.
KOME TREBA RETINOL? Retinol je izuzetno efikasan sastojak kod pomlađivanja kože, i iako mu to nije jedina namjena jer se koristi i u borbi s aknama, za obnovu kože posebno nakon sunčanja, hiperpigmentacije i protiv ožiljaka, vrlo je važno da dobro prosudite treba li Vam ovakvi preparati. Naravno da u mladim 20-tim ili 30-tim ne trebate ovako agresivan sastojak, te njegovu primjenu odgodite za kasnije godine. U slučaju kožnih problema, dermatolog će Vas uputiti u njegovu primjenu i procijeniti jeste li kandidat za retinoid.

Da li je retinol i Vaš prvi izbor u anti-age njezi ili Vam se neki drugi sastojak pokazao učinkovitijim?

Oznake: , , , , , , , ,