TIPOVI, STANJA I BOLESTI KOŽE: KAKO PREPOZNATI?


Preduvjet za pravilan odabir kozmetike je prepoznavanje tipa svoje kože što je ponekad prilično težak zadatak, a primijetila sam da mnogi ne znaju prepoznati svoj tip i stanje kože. Zašto je to važno? Kada znate kakvu kožu imate, lako ćete odabrati pravilne čistače, serume, kreme i na koncu pudere koji također zahtijevaju poznavanje svog tipa kože.
U zimsko vrijeme kada suh zrak i niske temperature štete koži, većina misli kako im je koža suha. S druge strane, ljeti kada se poveća proizvodnja sebuma, automatski mnogi pomisle da imaju masnu kožu. Te zablude mogu biti potpuno pogrešne jer se ne mora raditi nužno o suhoj koži ako zateže ili o masnoj ako se zasjaji nos. 

TIPOVI KOŽE:
Osim tipova kože, postoje i stanja kože. Stanje kože može biti trenutno ili stalno i vrlo je važno prepoznati uz tip i stanje svoje kože.  

STANJA KOŽE:
Na koja stanja možemo utjecati:
Na koja stanja ne možemo utjecati, možemo ih samo ublažiti:
Kako izabrati pravilnu njegu i podlogu za svoj tip kože pisala sam u ovom postu. 
Kako prepoznati svoj tip kože?
U mnogim ljekarnama, dermatološkim ordinacijama i sličnim mjestima postoje specijalni uređaji koji analiziraju kožu. Ja sam probala mnoge uređaje i metode i svi su redom "pogodili" moje stanje i tip no imajte na umu ako želite što točnije rezultate, na takva testiranja odlazite bez makeup-a i kreme na licu kako bi rezultati bili što točniji.
I bez čuda tehnologije, same možete odrediti svoj tip kože  pomoću nekoliko metoda:
1. Očistiti makeup i umiti lice blagim gelom za umivanje i osušiti kožu tapkajući mekim ručnikom.
2. Pričekati sat vremena jer za to vrijeme, koža se vraća u normalu, odnosno u svoje prirodno stanje. Po mogućnosti ne dirati lice.
3. Prislonite papirnatu maramicu na dijelove lica, posebno obratite pažnju na T zonu. Na papir zapišite za svaki dio lica napomene. Na primjer: obrazi suhi (maramica je potpuno suha), nos mastan (na maramici se vidi sebum) itd. Kada usporedite sve rezultate, lako ćete prepoznati o kojem se tipu kože radi. 

NAPOMENE:
- razni tretmani u kozmetičkim i dermatološkim salonima mogu narušiti tip i stanje kože. Ako ste se podvrgle na primjer laseru ili AHA kiselinama a prije toga imale masnu kožu, ona može postati normalna pa čak i suha.
- sjajna koža ne znači isključivo masna. Koža ako je dobro prokrvljena i cirkulacija dobro radi, može se sjajiti svojim prirodnim sjajem
- ljuskice i zatezanje ne znači nužno suha koža. Moguće da je jako dehidrirana pa se buni ljuskanjem i perutanjem.
- lice može imati čak tri vrste kože, na primjer obrazi normalni, T zona masna a oko očiju suha koža. 

BOLESNA STANJA KOŽE: nažalost, postoje i neka bolesna stanja koja su najčešće kronična i često neizlječiva. Okidač je najčešće genetika, pad imuniteta, stres pa čak i nepravilna njega.
Za svaku kožnu bolest ili ako sumnjate u nju obavezno posjetite dermatologa kako biste primili pravilnu terapiju.

Prema svemu ovome, moja koža ide ovim redoslijedom: TIP: mješovita, STANJE: dehidrirana i starenje, BOLESNO STANJE: rosacea. Pa ti sad njeguj :D

Koji je Vaš tip i stanje kože?

Oznake: , , , , , ,