OPSJEDNUTOST IZGLEDOM: KAKO JE SE RIJEŠITI?


Nastavno na moj prethodni post (klik) u kojem sam vam pokazala kako izgleda punjenje nazolabijalnih bora filerom, očekivano su mi stizali desetki mailova i poruka žena kao i  muškaraca koji već koriste filere ili se tek spremaju. Kažem očekivano jer eto, kod nas još uvijek postoji mentalitet da je ovaj zahvat nešto krivo ili citiram "opsjednutost izgledom". Naravno, takvi uvjetno rečeno negativni komentari su uvijek najglasniji i očekivala sam takve "napade" što me priznajem, motiviralo za današnji post.
Klasični scenario izgleda ovako: probudimo se ujutro, pogled u ogledalo kaže da treba neke stvari srediti prije izlaska pa sukladno tome nabacimo nešto šminke, popravimo frizuru, oblačimo odjeću koja nam najbolje pristaje, koja kap parfema i eto nas spremnih za dan. Ovo je uobičajeno većini osoba, no kada postajemo opsjednuti izgledom?
Tjelesna dismorfija je “opsjednutost nekim nedostatkom u izgledu, koji osobu jako opterećuje ili je ometa u njenom društvenom životu, na poslovnom planu te na drugim važnim područjima života”.
Kažu da osobe oboljele od ovog poremećaja vide sebe ružnima, ili preuveličavaju beznačajne nedostatke. Studije pokazuju da je jako malo oboljelih od ovog sindroma (svega1-2% populacije) te da ih karakterizira:
Generalno rečeno, svaka žena vidi svoje nedostatke većima nego oni jesu, neprestano kukamo oko kose, bora, debljine ili mršavosti, velikog nosa ili malih usana. Činjenica je da se često gledamo u ogledalo, priznale vi to ili ne. Znači li to da smo svi pomalo opsjednuti izgledom? 
Puno puta smo zaključili da su većinom krivi časopisi i reklame koje nas bombardiraju fotografijama savršenih žena i muškaraca pa još kad nam netko sa strane naglasi kako imamo neki nedostatak, citiram zadnji komentar na svoj izgled: "ja bih na vešem mjestu NOS operirala..izgleda kao boksački..tek onda ćete izgledat lijepo..." naravno da pokušavamo svim silama ostaviti najbolji dojam.

Kako prestati biti opsjednut izgledom?


I tako...nadam se da su vam moji savjeti pomogli. Kada ih počnete primjenjivati postoji velika mogućnost da se oslobodite opsesije vlastitim izgledom jer kako kažu: ljepota dolazi iznutra i nemojte slučajno imati manjak samopouzdanja radi toga jer će vjerojatno svi oko vas prepoznati vaš dostojanstveni stav i prihvatiti vas takve kakvi jeste.

I da! Nemojte pratiti beauty blogove i portale, tu ionako nema interesa za one koji ne brinu o izgledu.

Patite li od tjelesne dismorfije ili ste onako samo malo opterećeni vlastitim nedostacima ?

Oznake: , ,