Kako izmjeriti postotak masti u tijelu?

Posted by Dear Skin at 19:29
Potaknuta nedavnim postom sa linkom "zdrave krave" gdje ste imale mogućnost izračunati svoj BMI (indeks tjelesne mase) unoseći parametre poput visine i težine, te razna negodovanja u vezi rezultata, odlučila sam vam opisati neke od metoda kako možete pravilno izračunati postotak masnog tkiva u tijelu. Neke su metode točnije, neke manje, ali detalji u nastavku...

Kad krećemo sa skidanjem kila, fokusiramo se na njihov gubitak ali tko se od nas pita što to zapravo odlazi? Za početak, nije bitna kvantiteta (broj izgubljenih kilograma) već kvaliteta (vrsta tkiva koju gubite). Ako smo za cilj zadali gubitak "šlaufeka" i najgoreg ženskog neprijatelja celulita,onda nam je u fokusu gubitak potkožnog masnog tkiva. Pri ostvarenju tog cilja nemojte se previše oslanjati na kilograme izmjerene vagom je možete izgubiti mišiće ili vodu,a da vam postotak masnog tkiva ostane isti. Treningom i pravilnom prehranom možete značajno smanjiti potkožno masno tkivo, a da pritom ne pate vaši mišići. ovo je odlično i za djevojke/žene/mladiće koji žele zadržati jednak broj kilograma kao na početku ali smanjiti potkožno masno tkivo sa ciljem da "utegnu  tijelo".
Zapamtite da je postotak tjelesne masti glavni parametar za određivanje pretilosti. 

U odrasloj dobi gornja granica tjelesne masti je 25% kod muškaraca, i 30% kod žena. Više vrijednosti govore nam da se radi o pretiloj osobi, te bi bilo poželjno reducirati višak potkožnog masnog tkiva. Minimalni postotak za normalno funkcioniranje tijela je 5% tjelesne masti za muškarce, i 12% - 15% tjelesne masti za žene.
Na temelju postotka tjelesne masti možemo izračunati koliko kilograma masti sadrži naše tijelo, kilograme nemasne mase te idealnu tjelesnu masu:
TJELESNA MAST (kg)= ukupna masa tijela x % tjelesne masti/100
NEMASNA MASA TIJELA (kg)= ukupna masa tijela – masa tjelesne masti
OPTIMALNA TJELESNA MASA (kg)= nemasna masa/ 100% - željeni postotak tjelesne masti

U nastavku neke od metoda pomoću kojih možete odrediti postotak masti u tijelu.

METODA MJERENJA KOŽNIH NABORA (CALIPER METHOD)


Definitivno popularna metoda mjerenja masti je metoda kožnih nabora koje mjerimo kaliperom. Kaliper je ništa drugo nego velika "štipaljka" koji nam daje podatke o debljini kožnih nabora. Nije u potpunosti točna, ali je definitivno jedna od točnijih  koje možete prakticirati kod kuće u procesu gubitka tjelesne mase. Kaliper možete nabaviti u boljoj ljekarni ili putem interneta za relativno male novce, a dobiti ćete i jednostavna uputstva za uporabu.  Proces mjerenja je prilično jednostavan, potreban vam je samo dobrovoljac koji će pratiti jedan od bezbroj dostupnih tutorijalaDobrovoljac jednostavno prstima odigne kožni nabor na mjestu na kojem se provodi mjerenje te ga kaliperom prihvati i očita vrijednost koju prikazuje skala kalipera (vrijednosti se izražavaju u milimetrima). 

ANTROPOMETRIJSKA METODA (TAPE MEASURE METHOD)

Koristi mjerenje opsega tijela kako bi  procijenili postotak masnog tkiva. Poznata kao metoda  Američke mornarice, kod žena uzima obim struka,bokova, vrata i  visinu . Vrlo je jednostavno za korištenje i nije vam potrebna pomoć kao kod gore navedene metode kaliperom, ali se smatra manje točnom. Svakako je dobar početak ukoliko nemate BIA skalu ili kaliper. Također na ovom linku dostupan je kalkulator.

ANALIZA BIOELEKTRIČNIH IMPEDANCIJA (BIOELECTRIC IMPEDANCE ANALYSIS - BIA)

BIA određuje otpor protoku električne struje kroz tijelo. Najveći električni otpor je u masnoj masi dok nemasna masa ima najveću provodljivost. Dobiveni rezultat je  indeks ukupne tjelesne masti.
Postupak je jednostavan i sastoji se od postavljanja dvije elektrode na šaku i ručni zglob te stopalo i skočni zglob. Struja koja se pušta nije štetna niti se osjeti a uređaj izbacuje vrijednosti količine masne mase. Na rezultate mogu utjecati i neki vanjski faktori i hidratacija , te metoda nije u potpunosti točna. Također postoje i vage za kućnu upotrebu koje koje rade na istom principu, ali stupanj točnosti je niži. Ako imate visok postotak masnoće u tijelu ( kaliper ne može pasati oko kožnog nabora),ili imate namjeru skinuti  više kilograma, počnite sa BIA, a zatim pređite na kaliper. Za one koji imaju nizak postotak masnoće u tijelu BIA ima tendenciju da bude potpuno netočna.
Ovaj način je dostupan u svakoj boljoj ljekarni, i mjerenje košta cca 20 kn, i dobijete rezultate na papiru..

Da li ste isprobale koju od metoda ili tek namjeravate?

16 komentari:

 1. Joooj sta bih dala da mi je sad tu jedno to kalipero da vidim bas koliko imam masti!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Naruči sa ebay-a, par dolara a stigne vrlo brzo.

   Izbriši
 2. Nekoc davno sam racunala po toj mornarickoj tablici, mogla bih ponoviti... Doma imam vagu koja izbacuje postotak vode i masnoce, vjerojatno nije bas precizno, ali je ok za pratiti pomake

  OdgovoriIzbriši
 3. Ja mjerim metrom. :D
  Nekako mi najjednostavnije i najpraktičnije. U svakom slučaju, moram priznati da se ne nastojim opterećivati vagom i zapravo sam odlučila samo jednom-dvaput mjesečno stati na nju. Najvažniji pokazatelj mi je napredak koji osjetim prilikom vježbanja, izdržljivosti i energije koju imam. :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. jednom - dva puta mjesecno, ne staju na vagu ljudi koji se ne optereceju ;).

   Izbriši
  2. pa od svakodnevnog vaganja, do 1-2 mjesečno je napredak ;-)

   Izbriši
 4. koristila sam antropometrijsku metodu jednom i nisam uzela rezultat zdravo za gotovo jer mi je bas na trbuhu, gdje imam najvise masnog tkiva, najteze izmjeriti. "metar" mi je"padao" pa sam imala po par cm razlike umjerenju.i odustala...
  i kao uzet cu si kaliper. i nikad nisam.nekako zaboravila. sad cu si uzeti. ova je cijena super.

  meni je ogledalo dosta dobar pokazatelj, za pocetak. ali se uvijek bojim gubitka misicne mase...

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. gubitak misicne je najveci problem. nije sve samo da kile idu dolje.

   Izbriši
 5. Zanimljivo, nisam znala da se može meriti na ovaj način. Što se mene tiče, mislim da ne želim ni da saznam procenat, neznanje je blaženstvo :)

  OdgovoriIzbriši
 6. bilo koja metoda od ovih ne moze biti tocna 100%, ali se uvijek treba mjeriti po istoj, pa se onda samo prati napredak.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Piše gore da nije niti jedna točna 100%. Neka više neka manje.

   Izbriši
 7. ja sam izmjerila metrom danas, 37,2 %. Očekivala sam gore od toga. Mislim, nije da je ovo malo..:)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. super, sada zapiši i za jedno mj dana ponovno :) , da vidiš kakva će biti motivacija kad bude manje ;)
   drago mi je da si se aktivirala :). Danas će biti objavljeni recepti (čisto malo ideja da dobijete) , a za sve sladokusce uskoro i slatki zdravi recepti.

   Izbriši