SVE O PILINGU ZA LICE, TIJELO I KOSU


Sigurno ste barem jednom čitali o pojmu "odumrle stanice kože". O čemu se radi i zašto nam je to važno? Naša koža otprilike svakih 28 dana odbacuje stare rožnate stanice kože koje se nakupljaju na površinskom sloju kože te u kombinaciji s sebumom i znojem mogu uzrokovati začepljenje pora što može izazvati mitesere i komedone (klik) pa i akne. Ako ste vlasnica suhe kože i nemate problema s začepljivanjem pora, svejedno odumrle stanice smanjuju propusnost na površini te se vaše hranjive i hidratantne kreme ne upijaju dobro a samim time lošije djeluju.
Rješenje je redoviti piling.
KOLIKO ČESTO RADITI PILING LICA? Ovisno o tipu kože, no u principu se piling koristi svakih 28 dana a posebno se to odnosi na pilinge koji djeluju u dubljim slojevima kože. Puno ovisi i kakav tip kože imate te koje je godišnje doba, Na primjer, masna koža može koristiti pilinge jednom tjedno dok suha jednom u dva tjedna ali pod uvjetom da koristite pravilan piling za svoj tip kože. Velika je predrasuda da problematična i aknasta koža mora koristiti češće piling i nažalost mnoge osobe s takvom kožom prečesto rade pilinge čime dodatno oštećuju, isušuju i iritiraju kožu.
VRSTE PILINGA:
MEHANIČKI: sama riječ govori-radi se o proizvodu s kojim ručno odosno kružnim pokretima ribate kožu. Takvi pilinzi sadrže čestice koje mogu biti prirodnog porijekla (zrnca jojobe, ljuske oraha, alge, sjemenke i slično) i sintetičkog (plastična zrnca) i potom se kružnim pokretima masiraju po koži te isperu. Ovakvi pilinzi su najrašireniji u upotrebi no važno je znati da oni ne djeluju dubinski već samo na površini kože. Ovakva vrsta pilinga je namjenjena normalnoj, masnoj i koži koja nije jako osjetljiva jer struganje česticama može iritirati, potaknuti pucanje kapilara i slično stoga birajte nježne mehaničke pilinge koji nemaju oštre čestice.
Primjeri mehaničkih pilinga možete pročitati ovdje i ovdje.
KEMIJSKI: ovdje se radi o pilinzima koji ne sadrže granulice već kiseline (glikolna, mliječna i ostale AHA i BHA kiseline). Dolaze u raznim oblicima poput krema, gelova, losiona i tonika pa čim pročitate da neki proizvod sadrži takve kiseline, znajte da radi piling koji ovisno o postotku može biti blag i dugoročan ili jači s trenutnim efektom. Vrlo važno je kod takvih proizvoda pridržavati se uputstva jer mogu nadraživati kožu tako da ne produžujte vrijeme upotrebe na svoju ruku. Isto tako, ovdje pišem o proizvodima koji se koriste za kućnu upotrebu. Profesionalni kemijski pilinzi se obavljaju u salonima i poliklinikama uz nadzor. Ova vrsta pilinga djeluje duboko te pomaže ukloniti ožiljke, hiperpigmentacije, mitesere i djeluju na blistavost kože.
O nekim kemijskim pilinzima sam pisala ovdje
ENZIMSKI PILINZI: moram napomenuti da je ova vrsta pilinga meni osobno najdraža i najbolji izbor za osjetljivu kožu. Dolaze također u raznim oblicima poput krema, gelova a najčešće su u obliku praha koji se miješa s malo vode i nanosi na kožu te potom ispire. Sadrže enzime voća (papaja, ananas...) koji djeluju na mrtve stanice. Posvjetljuju kožu i čine ju lijepom i mladolikom ali ne djeluju osobito dubinski te efekt nije nešto dugoročan. O nekim enzimskim pilinzima sam pisala u ovom i ovom postu.
KOMBINIRANI PILINZI: To su proizvodi koji imaju dva efekta: mehanički i kemijski tako da sadrže i kiseline i granulice. Bilo ih je nešto na našem tržištu (Avene, Uriage..) ali nisam sigurna da li još postoje.
HOME MADE PILINZI: Sve češće posežemo za kućnim smjesama kojima radimo piling lica i tijela. Recepata je mnogo i većinom se koriste kukuruzni griz, zobene pahuljice za lice te šećer ili sol za tijelo. Ako volte takve pilinge obavezno pazite da nisu pregrubi. Kemijski pilinzi za lice koje možete kod kuće napraviti su : aspirin (izdrobiti dvije tablete aspirina i prah pomiješati s malo vode u pastu te nanijeti na lice, lagano istrljati 2 minute i oprati) limun (sok od limuna pomiješati s malo vode i nanijeti kao tonik na lice te isprati nakon 15 minuta) ali budite oprezni ako vam je koža osjetljiva.
PILING ZA KOSU: Na tržištu možete pronaći razne pilinge za kosu što nije nikakav marketinški trik već korisno jer nam se i na tjemenu talože odumrle stanice i ostaci proizvoda za styling kose. Međutim, u tu svrhu jako dobro djeluje jabučni ocat koji pomiješate s vodom te isperete tjeme.
ŠTO SA NEODGOVARAJUĆIM PILINGOM? Kupili ste ili dobili pregrub ili prenježan piling? Najbolje da ga iskoristite za piling stopala, ruku i tijela. Ako ništa drugo, uštedili ste na proizvodu za tretiranje tijela.

Znate li koja vrsta pilinga je najbolja za vaš tip kože? 


Oznake: , , ,