Činjenice o SPF preparatima i alergije na sunce


O suncu i zaštiti puno sam pisala, na temelju Vaših mailova, odlučila sam sve ujediniti u jedan post i navesti neke od činjenica i preporuke u odabiru preparata.

NEKOMEDOGENA KREMA SA SPF?

Nažalost, tu Vas moram razočarati. Sve kreme sa sastojcima za zaštitu od UV zraka su komedogene i začepljuju pore. Bilo da se radi o kemijskim filterima, ili o fizičkim. Tu je stvar vrlo individualna, mnogi bježe od mineralnih krema žaleći se da im stvaraju probleme u smislu akni i mitesera, dok drugi bježe od kemijskih filtera žaleći se na isto.

Kod ovog "problema" odlučujete same : začepljene pore, miteseri, akne ili hiperpigmentacije, bore, dehidriranost i ne daj Bože melanom. Što god odlučile, mislite na najmlađe koji još ne mogu birati i štitite ih.

 ALERGIJE NA KREME I SUNCE:

Sunce je postalo toliko opasno da sve veći broj razvija alergiju na njega. Toplo preporučujem osim izbjegavanja sunčanja, prozračnu odjeću od lana i pamuka koja prekriva dekolte, ruke i leđa. Znam da uživamo u otvorenim majicama i haljinama, ali ipak...pazite na sve otvorene dijelove tijela.
Odlično je piti dodatke prehrani koji pomažu kod alergija, meni najviše pomaže Astaksantin, dodatak prehrani koji nema nus pojava, drastično smanjuje oštećenja uzrokovana zračenjem i pomaže kod alergija te štiti vid.
Kod alergija na preparate, birajte mineralne kreme, srećom, ima danas zaista laganih tekstura koje nisu teške i bijele na koži. O nekima sam već pisala u ovom i ovom postu, a najnovije otkriće mi je Paula's Choice fluid (klik) koji upravo testiram i očekujte detaljnu recenziju uskoro.

 HIDRATANTNI PREPARAT S SPF

Nažalost, i ovdje Vas moram razočarati. Bez obzira što piše na deklaracijom većina preparata s SPF ne hidratizira. Ili "sjedi" na koži i ne upija se, ili isušuje. Naravno, nisam probala sve kreme na ovom svijetu, ali recimo da sam probala veliki broj i još nisam pronašla neku koja dovoljno hidratizira. Kako doskočiti? Moj savjet je upotreba par kapi hidratantnog seruma ili kreme ispod zaštitnog preparata.

 PREPARAT S SPF KOJI MATIRA?

Ovakve preparate ćete lakše pronaći na tržištu nego one koji hidratiziraju. Velika većina fluida ili emulzija s visokim SPF-om matira, ali je problem-alkohol na visokom mjestu. Takvi preparati po meni nisu dobri za nijednu vrstu kože, ali kod izrazito masne jedini spas.

 UVA vs UVB

Iako sam o razlikama između ovih vrsta zračenja pisala u ovom postu, nije loše ponoviti: UVA su zrake kojih se trebamo paziti jer uzrokuju nepopravljive štete: starenje , alergije, melasmu, pjege i rak.  Njihove posljedice ne osjećate odmah, tj. koža ne crveni kao kad vas opale UVB zrake i što je najgore, zrače jednakim intezitetom cijele godine, bez obzira da li je sunčan dan.

 KOJI FAKTOR KORISTITI?

SPF 15 blokira 93% UV zraka
SPF 30 blokira oko 97% UV zraka
SPF 50 blokira oko 98% UV zraka

Zašto onda kupiti SPF 30 ili 50 kada je minimalna razlika u zaštiti u odnosu na SPF 15? Upravo radi UVA zraka jer oznake SPF 15,30,50... se odnosi na zaštitu od UVB. Da bi dobile što veću zaštitu od zločestih UVA moramo birati proizvode sa većim SPF oznakama. Više o tome sam pisala u ovom postu.


 NEĆU POCRNITI S KREMOM
Hoćete, ali vrlo postepeno. Boja će biti manjeg inteziteta i potrebno je duže vremena. Preporuke tipa " Počnite s visokim faktorom pa smanjujte na niže" su za mene totalna glupost. Birajte, želite li preplanulu put koja će se oguliti za 15 dana ili sve one rizike koje nam UVA zrake donose .P
Ne želite dobiti nikakvu boju? Birajte mineralne kreme koje fizički štite i s njima je koža po meni najbolje zaštićena.

 D VITAMIN?
Blago izlaganje sunčevim zrakama je neophodno i vrlo važno. Što je osoba starija, potrebna joj je veća količina D vitamina. Koliko nam je vremenski potrebno izlaganje sunčevim zrakama? (kratke hlače i rukavi i bez zaštitnih krema)

Vrlo svijetla put : najviše 10 minuta 
Imate put poput snjeguljice?  Ne smijete i ne trebate biti dugo na suncu ! Vaša koža upija UV  zrake brže od ostalih i zapravo ste sretnice koje ne trebaju dugo da bi dobile dovoljno D vitamina.

Svijetla put :  10 do 15 minuta 
10 do 15 minuta dovoljno je za optimalno zdravlje prosječno svijetle osobe.

Tamnija put:   15 do 20 minuta 


Pod ovaj tip kože, mislim na inače svijetle osobe koje su potamnile u solariju ili onako usput (auto, šetnje i slično), te ih se boja brzo prima a da ne izgore.

Vrlo tamna put :30 minuta i više 


Ovakav tip kože ima uglavnom manjak D vitamina i preporučuje se i uzimanje oralnih pripravaka, posebno u zimskim mjesecima.
ULJA NA SUNCU?

Često u svojoj okolini čujem kako žene koriste razna ulja na plaži. Ni jedno ulje Vas neće zaštiti od UV zraka!

Kantarion (gospina trava) + maslinovo ulje se NE smije koristiti 24 sata prije izlaganja suncu, izbjegavajte upotrebu svih eteričnih ulja prilikom izlaganja. Ova kombinacija je super, ali nakon sunčanja za regeneraciju kože. 

I za kraj, neke od mojih preporuka preparata koje sam probala:

MASNA KOŽA: Avene Cleanance fluid spf 30 i 50, Photoderm AKN Mat spf 30, Uriage Hyseac SPF 30 i 50..
MJEŠOVITA KOŽA: uz upotrebu seruma/kreme na obrazima po potrebi: Vichy Dry Touch SPF 50, La Roche Posay Anthelios mlijeko za djecu SPF 50, Photoderm MAX i SPOT SPF 50, Eucerin SUN fluid i krema SPF 50, Ducray Melascreen fluid SPF 50
SUHA KOŽA: Dermalogica Skin Recovery SPF 50, Avene Mineral Cream SPF 50, Sundance Avon SPF 50, Ducray melascreen krema SPF 50. Suha koža bi trebala nanositi prvo uobičajenu dnevnu kremu ili serum i nakon 15 minuta proizvod sa SPF.
OSJETLJIVA KOŽA: preparati s fizičkom zaštitom ( mineralne) kreme. Skoro svaki brend posjeduje u svom asortimanu takav preparat.

I JOŠ MALO PREPORUKA...

-pripazite na alkohol u popisu sastojaka, najidealnije je da ga nema ili da je na što nižem mjestu na popisu

- kako se nanosi krema s SPF pisala sam u ovom postu.

- ni jedna krema ne štiti 100 posto, neće Vas zaštiti potpuno od dobivanja novih pjega, najvažnije je izbjegavanje sunčanja, šeširi, naočale i debeli hlad

- češće radite piling i dobro čistite kožu svaki dan kako bi očistile pore od takvih preparata

- obnavljajte zaštitu tokom dana, ako ste na poslu, nanesite neki puder u kamenu ili prahu sa UV zaštitom

- sunce ne zna da li ste na plaži ili na kavi u gradu, ne gledajte na ove preparate kao na kozmetiku za more, neka Vam uđe u naviku koristiti svakodnevno kao dnevnu njegu

-Maja je pisala o svojim favoritima u ovom postu pa bacite pogled, dok sam ja usporedila neke od fluida u ovom i ovom postu.

Jeste li se počele štiti ili to radite cijele godine? Koje su Vaše preporuke i rituali korištenja SPF preparata?

Oznake: , , , ,